Fruma

Min vapendragare <3

Grim

Väldigt social, klok, nyfiken, orädd och en utmaning ibland :)

Virus och Fruma

Virus

Blir nog bra när han blir färdig :) Snygging!

Mitra

En störtskön brud, som ger sig in i allt och över stock och sten. Modig som få :)

Vår flock består av 3 islandshästar, 2 ston och 1 valack i olika åldrar, samt en American Paint Horse som är en vallack.

Fruma är en känslig tjej som har koll på omgivningen. Mjuk och fin att rida.

Grim är en  stor och vaken häst. Lyhörd när han har fått förtroende för ryttaren på ryggen. Behöver en ryttare som är säker på sin sak.

Mitra är en trevlig ridhäst som älskar mat och att gå i skogen. Hon behöver en människa som ger tydliga besked och som är konsekvent.

CBs Smashing Virus, en solid paint och nykomling på 6 år. Hingst fram till februari 2015. Han rids på ridbanan några gånger i veckan och vi har med honom på ridturer som handhäst så mycket vi hinner. Miljö- och toleranstränas, samt riden några gånger ute i skogen 

 

Vi började med lösdrift för många, många år sedan. På den tiden var det ovanligt och vi var nog lite udda i mångas ögon.
Flera tyckte det var konstigt och vi fick en del kommentarer. Tex  att hästarna fryser, de är mörkrädda, att varg och lodjur kommer och äter upp dem, eller att de behöver komma in för att sova.
Vi har aldrig någonsin upplevt att hästar har behov av att komma in av de anledningarna.
Våra hästar lever ute året runt i stora kuperade hagar med fri tillgång på grovfoder eller bete. På vintern fyller vi höautomater eller hönät med hö. Det gör att vi ökar ättid samt tuggandet för hästarna avsevärt. Deras matsmältning fungerar därför bättre och vi får friskare hästar.
Som bonus blir det mindre höspill.

De har en bäck i hagen som i stort sett är öppen året runt. Om det inte finns vatten i bäcken har vi en brunn med källvatten som vi använder oss av. 

I hagen finns ett vindskydd dit hästarna oftast söker sig på sommaren för att undkomma insekter som är plågsamma för hästarna.


Vi tar in hästarna 2-3 gånger per dag för att de ska få sina mineraler, som är anpassade efter var och ens behov.

Alla hästar är barfota, året runt.
Fruma, Mitra och Virus har aldrig varit skodda. Grim har varit skodd 2 gånger.

Hovvården sköter min man Kent om, ca var 5:e vecka, www.kentwiberg.se. Ibland oftare om det visar sig att hovarna växt mycket en period, vilket inte är ovanligt.
Om hästarna av någon anledning behöver något på hovarna, använder vi oss av boots och på vintern även broddade sådana.

Våra hästar trivs tillsammans och det är harmoni i flocken, därför är det lätt att samarbeta med dem.