Grim

Väldigt social, klok, nyfiken, orädd och en utmaning ibland :)

Louie, en riktig snygging!

Virus

Blir nog bra när han blir färdig :) Snygging!

Mitra

En störtskön brud, som ger sig in i allt och över stock och sten. Modig som få :)

Flocken

Vår flock består av 2 islandshästar, 1 sto och 1 valack, samt 2 American Paint Horse vallackar.

Grim 21 år, är en  stor och vaken häst. Lyhörd när han har fått förtroende för ryttaren på ryggen. Behöver en ryttare som är säker på sin sak.

Mitra 14 år, är en trevlig ridhäst som älskar mat och att gå i skogen. Hon behöver en människa som ger tydliga besked och som är konsekvent.

Louie Nykomling, Amerikan Paint Horse på 13 år. Provrides ett tag innan vi tar honom ut i verksamheten. Han gillar skogsturer, men har haft det lite tufft i livet och behöver tid att komma underfund med hur livet med oss och den nya flocken fungerar. Han har dessutom dragits med kroppsliga besvär och får kontinuerlig behandling, så som djupvåg, akupunktur och kiropraktik. Det går sakta framåt. 

CBs Smashing Virus, en solid American Paint Horse på 10 år. Han rids av mig några gånger i veckan och vi har med honom på ridturer som handhäst så mycket vi hinner. Miljö- och toleranstränas och rids ute i skogen. Han ser ut att bli en bra häst som klarar att gå först som sist i kön när vi rider. Han har haft lite otur och har dragits med diverse skador, vilket gjort att jag inte har kunnat rida honom så mycket som jag hade önskat. Han får också hjälp liksom Louie.

 

Vår hästhållning

Vi började med lösdrift för många, många år sedan. På den tiden var det ovanligt och vi var nog lite udda i mångas ögon.
Flera tyckte det var konstigt och vi fick en del kommentarer. Tex  att hästarna fryser, de är mörkrädda, att varg och lodjur kommer och äter upp dem, eller att de behöver komma in för att sova.
Vi har aldrig någonsin upplevt att hästar har behov av att komma in av de anledningarna.
Våra hästar lever ute året runt i stora kuperade hagar med fri tillgång på grovfoder eller bete. På vintern fyller vi höautomater eller hönät med hö. Det gör att vi ökar ättid samt tuggandet för hästarna avsevärt. Deras matsmältning fungerar därför bättre och vi får friskare hästar.
Som bonus blir det mindre höspill.

De har en bäck i hagen som i stort sett är öppen året runt. Om det inte finns vatten i bäcken har vi en brunn med källvatten som vi använder oss av. 

I hagen finns ett vindskydd dit hästarna oftast söker sig på sommaren för att undkomma insekter som är plågsamma för hästarna.


Vi tar in hästarna 2-3 gånger per dag för att de ska få sina mineraler, som är anpassade efter var och ens behov.

Alla hästar är barfota, året runt.
Mitra och Virus har aldrig varit skodda. Grim har varit skodd 2 gånger. Louie vet vi inte hur mycket skodd han har varit. Men här går han utan skor och han ser ut att trivas med det. 

Hovvården sköter min man Kent om, ca var 5:e vecka, www.kentwiberg.se. Ibland oftare om det visar sig att hovarna växt mycket en period, vilket inte är ovanligt.
Om hästarna av någon anledning behöver något på hovarna, använder vi oss av boots och på vintern även broddade sådana.

Våra hästar trivs tillsammans och det är harmoni i flocken, därför är det lätt att samarbeta med dem.