Virus
Virus

Vi började med lösdrift för många, många år sedan. På den tiden var det ovanligt och vi var nog lite udda i mångas ögon.
Flera tyckte det var konstigt och vi fick en del kommentarer. Tex  att hästarna fryser, de är mörkrädda, att varg och lodjur kommer och äter upp dem, eller att de behöver komma in för att sova.
Vi har aldrig någonsin upplevt att hästar har behov av att komma in av de anledningarna.
Våra hästar lever ute året runt i stora kuperade hagar med fri tillgång på grovfoder eller bete. På vintern fyller vi höautomater eller hönät med hö. Det gör att vi ökar ättid samt tuggandet för hästarna avsevärt. Deras matsmältning fungerar därför bättre och vi får friskare hästar.
Som bonus blir det mindre höspill.

De har en bäck i hagen som i stort sett är öppen året runt. Om det inte finns vatten i bäcken har vi en brunn med källvatten som vi använder oss av. 

I hagen finns ett vindskydd dit hästarna oftast söker sig på sommaren för att undkomma insekter som är plågsamma för hästarna.


Vi tar in hästarna 2-3 gånger per dag för att de ska få sina mineraler, som är anpassade efter var och ens behov.

Alla hästar är barfota, året runt.
Virus har aldrig varit skodd. Louie vet vi inte hur mycket skodd han har varit. Men här går han utan skor och han ser ut att trivas med det. 

Hovvården sköter min man Kent om, ca var 5:e vecka, www.kentwiberg.se. Ibland oftare om det visar sig att hovarna växt mycket en period, vilket inte är ovanligt. Kent är en av Sveriges mest erfarna och utbildade hovvårdare.
Om hästarna av någon anledning behöver något på hovarna, använder vi oss av boots och på vintern även broddade sådana.

Dela den här sidan